De Battle der Drankliederen

20131208-133337.jpgKeuze Karin de Zwaan: Pater Moeskroen – Vannacht (2001)
Niemand kan ons wat maken

Voor deze battle koos ik eerst de band uit en toen las het nummer. Pater Moeskroen is bekend van Roodkapje en heeft tal van grappige feestnummers uitgebracht. Vaak ook vertalingen van Ierse volksliederen, en ja die gaan regelmatig over drank. Denk aan Whiskey is de duivel bijvoorbeeld, ja dan gaat de tent wel los.

Het nummer voor deze battle moest toch Vannacht worden. Het is een nummer dat je zin doet geven om te gaan stappen. Een dranklied zonder dronkemanspraat, wel hoogmoed en zin, want de jongens hebben nog niks gehad. Een goed dranklied moet je na een keer, of het liefst een half keer, horen mee kunnen zingen. Dat kan met Pater Moeskroen. Vannacht begint zo:

De wereld zal veranderen
Vannacht, vannacht
Door ons en nog wat anderen
Vannacht, vannacht
Door eenieder die vanavond
Wil verdwalen in de stad
En de eerste kroeg de beste
Want we hebben nog niks gehad!

En dat ‘Vannacht, vannacht’ kun je heerlijk mee scanderen, uiteraard kiezen we dus voor de live-versie.Een goed dranklied moet ook niet te complex zijn, zelfs aan het eind van de avond moet je het nog steeds kunnen begrijpen, al klinkt alles je dan waarschijnlijk stukken diepzinniger in de oren
Wie gaat er mee stappen?

Luisteren en stemmen op ondergewaardeerdeliedjes.nl >