Zuurdesemexperiment geslaagd

20130203-215627.jpg

Mijn zuurdesemexperiment is gelukt en mijn eerste twee zuurdesembroden zijn gebakken. De familie van mijn lief kwam zaterdag eten dus het brood kreeg meteen een goede test. Het is goed en lekker bevonden. Dat eerste brood had wel een erg harde korst. Het tweede brood heb ik zonder bakje water in de oven gebakken, aangezien alle recepten aangeven dat dat bedoeld is voor een knapperige korst, en die korst is inderdaad stukken beter geworden.

Verschillende van mijn bakboeken geven verschillende recepten voor zuurdesem, ik heb de simpelste versie aangehouden.

Zuurdesem
Neem een pot met meer dan een liter inhoud. Meng 300 ml lauw water, 300 gram tarwemeel en 1 eetlepel honing in deze pot. Dek de opening van de pot af met een stukje keukenfolie. Laat twee dagen staan, buiten de koelkast. Probeer biologisch meel te gebruiken omdat dit minder schoon is dan meel uit de supermarkt en dus beter de bacteriegroei zal bevorderen. Zorg dat de pot op een lekkere warme plek staat.
In de twee dagen zul je zien dat het zuurdesem gaat bubbelen en schuimig wordt.
Op dag drie voeg je 100 ml lauw water en 100 gram tarwemeel toe, mengen en weer afdekken met keukenfolie. Laat de pot buiten de koelkast staan.
Op dag vier voeg je nogmaals 100 ml lauw water en 100 gram tarwemeel toe, mengen en weer afdekken. Laat de pot nu nog een dag staan.
Op dag vijf kun je brood gaan bakken. Je gebruikt daarbij niet het hele zuurdesem, als je deze in de koelkast bewaard en elke twee dagen opnieuw voedt kun je deze later weer opnieuw gebruiken. Haal hem dan de avond voor je het wil gaan gebruiken uit de koelkast, voedt weer met 100 ml lauw water en 100 gram tarwemeel en laat een nacht afgedekt buiten de koelkast staan.

Voor het brood heb ik verschillende recepten bekeken en uiteindelijk, omdat het mijn eerste zuurdesembrood was, een simpele versie gekozen.

Lichtbruin zuurdesembrood (2 stuks)
Los 1 zakje gedroogde gist op in 700 ml lauw water. Voeg her 300 ml van de zuurdesem aan toe. Meng 1 kilo bloem (het liefst ‘strong flour’, of bloem voor brood) met 2,5 eetlepel zout. Dit kun je in de keukenmachine doen of met de hand op het aanrecht.
Gebruik je de keukenmachine voeg dan nu beetje bij beetje het zuurdesemmengsel toe. Meng je met de hand maak dan een ring van de bloem en voeg het zuurdesemmengsel in het midden toe. Meng steeds meer van de bloem in het deeg.
Kneed het deeg door tot je een mooi elastisch deeg hebt, dit duurt zo’n 15 minuten. Doe het deeg in een grote pan (of in twee mengkommen), bestuif met bloem en dek af met een schone theedoek. Je kunt ook keukenfolie gebruiken. Laat het deeg nu 2,5 uur rijzen.
Kneed het deeg nog even door en vorm er op een bakplaat twee broden van. Als je net als ik een kleine oven hebt gebruik je twee bakplaten, bestuif met bloem. Dek de broden af met een theedoek of keukenfolie. Laat de broden nog 1,5 uur rijzen.
In de tussentijd warm je de oven voor op 240 graden. Na het rijzen plaats je het brood in de oven, waarbij je de temperatuur meteen terugdraait naar 200 graden. 50 minuten bakken en klaar is het brood!

Verschillende recepten geven aan dat je met een bakje water in de oven een mooie crunchy korst krijgt, mijn ervaring was echter dat de korst keihard werd. Ik heb het bakje water dus weg gelaten en gekozen voor een zachtere korst.