Wat lees je?

20121011-213307.jpgIk lees ‘Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ van Mark Haddon. Het boek gaf ik jaren geleden eens kado aan een vriend.

Zelf ben ik pas bij hoofdstuk 79, maar zit er helemaal in. Hoofdstuk 79? Ja, de hoofdpersoon is een 15-jarige autist die van priemgetallen houdt. Elk hoofdstuk is dus een volgend priemgetal. Voor hoofdstuk 79 zit hoofdstuk 73 en daar weer voor hoofdstuk 71. Eigenlijk heel logisch.

Het boek is dus geschreven vanuit de 15-jarige Christopher die veel van wiskunde weet en weinig van mensen. Een heel vrolijke achtergrond heeft hij ook niet: zijn moeder is overleden en zijn vader weet ook niet altijd wat hij met Christopher aan moet. In het eerste hoofdstuk vindt Christopher de hond van zijn buurvrouw, dood in de tuin met een hooivork in hem. Hij besluit uit te zoeken wie Wellington, de hond, heeft vermoord.

Tot nu toe vind ik dit boekje erg grappig en prettig on te lezen. Zeker omdat Christopher zelf heel goed door heeft hoe hij in elkaar zit. Zijn logica is heerlijk, want helemaal logisch. Het zou nog mooier zijn als het boek ook waar was, nu lijkt het de gedachtenwereld van een slimme autist maar ik kan niet beoordelen of dit ook echt zo is. Nu: snel doorlezen om te weten hoe het verder gaat.