Ik kijk amper online video

20120710-205303.jpgJe hoort het vaak: beeld heeft meer impact dan tekst. En dus worden er nogal wat clipjes gemaakt. We schijnen graag naar video te kijken. Voor mij werkt het echter nog steeds niet écht als online nieuwsbron. Waarom niet?

Vaak lees ik mijn nieuwsfeeds in de ochtend thuis en heb ik nog geen zin in ‘herrie’ in mijn oren. Of ik lees op een plek waar het net handig is geluid aan te hebben staan: onderweg in de trein of tijdens de lunchpauze. Video kijken is dan ook net te kort om er speciaal mijn oordopjes voor uit mijn tas te halen. Het is kortom te veel gedoe.
Geschreven artikelen ‘scan’ ik vaak. Ik lees de titel, de eerste regels en tussenkopjes voor ik aan het complete artikel begin. Op die manier bepaal ik, vaak onbewust, of het de moeite waard is het hele artikel te lezen. Probeer dat scannen maar eens te doen met een video. Overigens gebruik ik bij het scannen wel de plaatjes die bij een artikel staan. Je zult mij nooit horen zeggen dat beeld er niet toe doet.

We zijn niet allemaal hetzelfde. De manier waarop we met media omgaan is ook verschillend. Ik zal niet de enige zijn wiens voorkeur niet bij video ligt. Kies altijd bewust welke vorm je gebruikt om iets over te brengen.