Botercrème alternatieven

20120515-223122.jpgVandaag kreeg ik zomaar een boek kado vanuit PrintSupport: ‘Macarons, cupcakes, cakepops en nog meer lekkers uit de oven’. Echt wat voor mij vonden ze, en Arjan heeft helemaal gelijk! Al browsende over de website van uitgeverij Becht ontdekte ik snel dat zij ook de boeken van Karin Luiten hebben én dat er een tweede boek is van Leila Lindholm, heel fijn! Terug naar het gekregen boek geschreven door Mia Öhrn, net als Lindholm een Zweedse.

Een van de eerste dingen die me in het boek opvallen is dat Öhrn geen of weinig botercrème gebruikt tussen haar makarons of op haar cupcakes. Sterker nog ze schrijft zelfs dat ze er zelf niet zo van houdt. Nu ken ik meer mensen die er niet van houden, maar een kok die dit zelf al zegt ben ik niet tegengekomen. In haar boek beschrijft ze een aantal alternatieven.

Vruchtencrème met witte chocolade
Voor 25 makarons. Je doet 125 gram witte chocolade in stukjes, 50-100 vruchten (passievruchten, frambozen, blauwe bessen, etc.), 2 theelepels honing en 2 eetlepels slagroom in een steelpan. Op een zacht vuurtje zetten en af en toe roeren tot de chocolade is gesmolten. Af laten koelen en opstijven in de koelkast zodat het stevig genoeg is om op te spuiten.

Roomkaas topping
Voor 12 cupcakes. Wat gaat er in: 0,5 deciliter poedersuiker, 200 gram naturel roomkaas (bijvoorbeeld Philadelphia), 0,75 deciliter slagroom en iets om het een smaak te geven (bijvoorbeeld 3 eetlepels citroensap). Hoe maak je het: Klop het citroensap en de poedersuiker door de roomkaas. Voeg de slagroom toe en klop met de handmixer tot een luchtig geheel.

Er staan echt veel veelbelovende recepten in het boek, en ze zijn ook vaak neg even anders dan ik gewend ben. Ik heb erg veel zin om ermee aan de slag te gaan!