Het dwingende ritme van Poes

20120304-213802.jpgHet gebeurt regelmatig: het is weekend en je wilt uitslapen. Heerlijk zonder wekker gaan slapen en wel zien hoe laat of vroeg je wakker wordt. Heerlijk!

Onze Poes doet niet aan weekend óf aan uitslapen. Want hoewel poezen zo’n tweederde van de dag slapen zijn ze juist actief wanneer het schemert. Ook in het weekend. Vanochtend was het weer zover: wij sliepen zonder wekker. Half slapend voel ik dan hoe Poes over ons heen loopt en in de gaten houdt of een van ons al wakker wordt. Want wakkere baasjes betekent voedsel. Wordt ik niet echt wakker dan komt het moment dat Poes er genoeg van heeft en maatregelen neemt. Ze komt kopjes geven tegen mijn hand, beukt min of meer tegen me aan en kijkt steeds vol hoop of het werkt.

Ben ik eenmaal wakker dan begint fase 2 voor Poes: het baasje uit bed krijgen. Hoewel ze af en toe besluit om gezellig tegen je aan te kruipen om geaaid te worden is dat nooit van lange duur. Altijd éérst voedsel. Een van haar tactieken om je uit bed te krijgen gaat als volgt: Poes gaat op mijn buik liggen. Klinkt niet heel heftig maar uiteraard ligt ze altijd precies op mijn blaas. En in de ochtend is dat uiteraard geen pretje. Eerlijk gezegd weet ik niet eens zeker of ze het bewust doet. Ze gaat immers niet extra lopen stampen. Effectief is het wel.

En zo “wint” Poes elk weekend. Haar maag doet niet aan weekend en ze weet precies hoe ze eten kan krijgen.