Pinterest en bloggen

20120206-222357.jpg

Vandaag in blogpraat werd er gepraat over wat Pinterest kan betekenen voor bloggers. Ik heb niet alles teruggelezen maar de tendens was niet heel positief. Laat ik daarom maar duidelijk zijn: ik ben een fan van Pinterest. Ik hou van plaatjes en ik ben een vrouw dus het hele platform zal wel voor mij gemaakt zijn (wist je trouwens dat de oprichters mannen en architecten zijn?). Hieronder een paar ideetjes om Pinterest en bloggen te combineren.

Heb je geen idee hoe of wat Pinterest is? Lees dan mijn eerdere blogs over dit platform:
Pinterest, doen jullie mee?
Meer over Pinterest

Door op Pinterest rond te struinen krijg ik soms nieuwe ideeën voor mijn blog. Dit kan iedereen doen, een kwestie van boards volgen die jou inspireren. Voor mij kan dit een infographic board zijn, maar ook een boeken board.

Pinterest is een sociaal platform en dus een plek waar je een nieuw publiek kennis kan laten maken met jou en jouw blog. Met de bookmarklet kun je plaatjes vanaf jouw eigen blog pinnen. Let erop dat je dat altijd doet vanaf de URL waar de blog daadwerkelijk staat (de permalink). Alleen op de manier link je vanaf Pinterest terug naar de blog. Wanneer de link op Pinterst namelijk linkt naar jouw homepagina is de bezoeker de context kwijt. Wanneer gebruik je dit? Ik gebruik dit bijvoorbeeld voor mijn beeldgedichten. Deze pin ik op mijn beeldgedichten board. Ik weet dat ik hiermee geen nieuwe lezers naar mijn blog haal, maar ik krijg er wel een nieuw publiek bij. Waar ik wel nieuwe lezers mee krijg is door unieke plaatjes te pinnen die bij een inhoudelijke blog staan. Zo heb ik de plaatjes bij mijn Lowlands blog gepind op mijn Lowlands board. Op dit moment ben ik Pinterest de enige met een Lowlands board, dus iedereen die hiernaar zoekt komt bij mij uit.

Wanneer je een blog hebt met veel beeld is er een kans dat je gepind wordt. Ook wanneer je zelf niks met Pinterest doet. Het kan zijn dat je bezoekers krijgt vanaf Pinterest. Als dat zo is moet je dat gaan zien in je bezoekers statistieken. Het is dan handig wanneer je weet hoe je kan zoeken welke pins er naar jouw website linken. Hier lees je hoe (deze blog op thenester.com is zowieso handig wanneer je meer wilt lezen over Pinterest en bloggen). Waarom dat handig is? Omdat het kwalitatieve informatie is over welk beeld jouw lezers aanspreekt. Wanneer het ook gerepinned wordt zou je zelfs kunnen concluderen dat er vraag is naar jouw beeld buiten jouw standaard lezers om: kans op een nieuw publiek.

Tijdens blogpraat zei ik al het volgende:

En daar sta ik nog steeds helemaal achter. Probeer Pinterest eens uit, mail me voor een invite, en ontdek of je het leuk vindt. Zo ja, gebruik het dan voor je blog! Mijn boards op Pinterest vind je hier.