Lego mag roze zijn

Er is de laatste tijd nogal wat ophef over de nieuwe Lego Friends. Waarom? Omdat het zich richt op meisjes. Het is roze en de poppetjes zijn groter en mooier. Voor veel (waarschijnlijk vooral hoogopgeleide) ouders van meisjes is dit een probleem omdat het rolbevestigend is.
Echter jaren geleden, ik was toen 10, was er ook meisjeslego. Gewone maat en vorm poppetjes maar wel met lippenstift op. Uiteraard met roze blokjes en met meisjesthema’s: een villa met zwembad, tropische oorden, een keuken. Mijn zusje en ik hebben er mee gespeeld, als aanvulling op onze ‘gewone’ lego. We vonden het mooi. Maar het was wel stom dat de blokjes groter waren. Een pilaar bouwen uit tweetjes was niet nodig, de pilaar was al meteen iets van acht blokjes hoog. Bouwen ging dus sneller.
Dat vond ik stom, tot ik in een college ‘ontwerpen van speel- en leermiddelen’ leerde dat meisjes anders met (dezelfde) Lego om gaan dan jongens. Heel algemeen gezegd gaan jongens snel bouwen om daarna te ‘vechten’. Ze maken dan bijvoorbeeld met de draak het kasteel dat ze bouwden kapot. Meisjes bouwen juist om daarna te spelen. Mijn zusje en ik bouwden een hele stad, of een camping en hadden er vaak hele verhalen bij. Jongens en meisjes zijn nou eenmaal niet hetzelfde.
Zou Lego nu wel of niet roze Lego moeten maken? Na de meisjeslego uit mijn jeugd kwam Lego ook met Belvilla, een soort Barbie-achtige Lego. De laatste jaren heb ik dat niet meer gezien. Nu is er Lego Friends. Ik denk dat het niet uitmaakt omdat iedereen toch op zijn eigen manier speelt. Persoonlijk vind ik wel dat het Lego zou sieren om geen aparte lijn met eigen poppetjes te maken voor meisjes. De kracht van Lego vind ik namelijk juist dat alles door elkaar te gebruiken is. Want waarom zou een paardenmeisje niet in een ridderkasteel terecht kunnen komen? Het maakt niet uit wat je aanbiedt, kinderen bepalen zelf wel hoe ze ermee spelen.
Wat mijzelf betreft: ik ben na al het spelen met Lego Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft gaan studeren, mijn zus studeerde voedingsmiddelentechnolgie aan de HAS. Beiden technische opleidingen. We hebben allebei nog altijd Lego in de huiskamer staan.