Chocoladecake met cola

20120116-122352.jpgAfgelopen zaterdag maakte ik deze cake, van meerdere mensen kreeg ik het verzoek om het recept door te geven. Tijd voor een blogpost dus zodat iedereen de link kan delen. Het recept komt uit het kookboek ‘Desserts’ van James Martin, een Engelse kok. Er zit ook een recept bij voor de bijbehorende, super simpele, marssaus. Die saus kun je overigens ook prima maken bij een ijsdessert. De cola in deze cake helpt de cake ook te rijzen. Overigens is de smaak van de cola wel aanwezig maar niet overduidelijk. Wanneer ik deze taart nog eens zou maken zou ik er voor kiezen het cacao uit het glazuur weg te laten en er iets meer cola in te doen. Ik denk wel dat het glazuur dan voor het mooi wat zwarte kleurstof kan gebruiken.

Chocoladecake met cola en een marssaus

Ingrediënten cake
250 gram boter (plus boter om in te vetten), 250 gram zelfrijzend bakmeel, 3 volle eetlepels cacao, halve theelepel baking soda (zuiveringszout), 300 gram ruwe rietsuiker, 2 deciliter cola, 0,75 deciliter melk, 2 eieren (losgeroerd), 1 theelepel vanille-essence

Ingrediënten glazuur
60 gram zachte boter, 200 gram poedersuiker, 2-3 eetlepels cacao, 2 eetlepels cola

Ingrediënten marssaus
1 king-size mars, scheutje slagroom, eventueel wat minimarshmallows

Verwarm de oven voor tot 180 graden Celsius. Vet een springvorm van 24cm doorsnede licht in (of bekleed met bakpapier).
Zeef het zelfrijzend bakmeel met de cacao en de baking soda in een kom. Voeg de suiker toe. Verwarm in een oan de boter met de cola op laag vuur tot de boter is gesmolten (dit kan ook in een mengkom in de magnetron op een laag vermogen). Voeg de droge ingrediënten plus de melk, de eieren en vanille-essence toe. Schep alles luchtig maar zorgvuldig door elkaar. Doe het beslag in de springvorm.
Bak de cake 40 minuten, of tot een in het midden ingestoken satépen (breipen doet het ook) er schoon uitkomt. Neem de cake uit de oven en laat hem circa 15 minuten op een rooster staan. Maak intussen het glazuur.
Klop in een kom de boter, de poedersuiker en het cacaopoeder door elkaar. Klop de cola erdoor. Bestrijk de cake met het glazuur en laat dit opstijven.
Laat voor de saus de Mars met een scheutje room smelten (voeg ook nog een scheutje warm water toe als je de saus wat dunner wilt). Voeg de mini-marshmellows toe, als je die gebruikt. Dit is een hele zoete, romige saus, en de glazuurlaag is ook behoorlijk machtig, dus misschien wil je alleen saus of alleen glazuur voor de cake gebruiken in plaats van allebei.

Officieel is dit recept voor 8 personen. Mijn ervaring is dat je zelfs met 10 personen nog bijna een halve taart overhoudt. Ga dus uit van 12 personen voor deze taart. Je kunt dan waarschijnlijk wel wat meer van de marssaus gebruiken dus die hoeveelheid zou ik verdubbelen. Smakelijk!