Leila Lindholm’s bakboek

kookboek van Leila LindholmDe afgelopen tijd heb ik twee nieuwe boeken gekocht met bakrecepten. De eerste was “A piece of cake” van de Zweedse Leila Lindholm. Een superboek waarin alle aspecten van bakken in naar voren komen. Koekjes, crackers, taarten, cakes, cupcakes, meer koeken, zoete en hartige broodjes en ook echte broden. De recepten zijn goed! Niet van het niveau van pak kant-en-klare dit en voeg daar dat dat en dat aan toe. Maar alles wordt zelf bereid vanuit basisingrediënten zelfs de jam voor op de broodjes. Tot nu toe heb ik de cupcakjes met framboos-roomkaas glazuur en de limoen-kokos scones gemaakt uit dit boek en die bevielen prima.

Het papier van het boek is lekker dik en echt ‘papierig’, de foto’s stralen echtheid uit en hele hele boek voelt lekker puur aan. Achter de “Lees verder” heb ik het recept voor de scones geplaatst, ter inspiratie.


Ingrediënten voor 6 kokos scones met limoen
450 gr bloem, halve theelepel zout, anderhalve theelepel bakpoeder, 50 gr rietsuiker, 125 gr koude boter, 1 biologisch ei, 200 ml melk, 125 gr geraspte kokos, rasp van twee limoenen
Voor de afwerking: losgeklopt ei, geraspte kokos en rietsuiker

Hoe te bakken
1. Rooster de kokos in een droge koekenpan.
2. Verwarm de oven voor op 130 graden Celsius.
3. Meng het meel met het zout, het boekpoeder, de suiker, de kokos en de limoenrasp.
4. Snijd de boter in blokjes en meng die met je vingertoppen door de droge ingrediënten tot je kruim hebt.
5. Klop de eieren los met de melk.
6. Leg het deeg op een licht met meel bestoven werkvlak en rol het uit tot ongeveer 2,5 centimeter dik. Snij er met een koekjesuitsteker zes rondjes van.
[Tip van Karin: een mok of glas werkt ook prima om rondjes uit te steken. Als je gaat voor 6 scones worden ze vrij groot, je kunt er ook voor kiezen 12 kleinere te maken. Na het uitsteken kun je de restjes deeg opnieuw uitrollen en opnieuw rondjes uitsteken tot het deeg op is.]
7. Leg de rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met losgeklopt ei en strooi er geschaafde amandelen, rietsuiker en kokos over.
8. Bak de scones in het midden van de oven in cicra 10 minuten goudkleurig.

Serveer de scones met (zelfgemaakte) jam en lobbige slagroom.

Het boek vind je hier op bol.com.